Ring maken van Aluwire

Voor Koud Kunstje ben ik altijd op zoek naar de mooiste materialen die bovendien hoogwaardig zijn. Het aluminium draad wat ik verkoop is zo’n topper: heel buigzaam, blijft sterk ook bij meermaals heen-en-weer bewegen (stop motion picture!), verkrijgbaar in 1, 2, 3 en 4 mm. en een platte versie. En dan óók nog eens in prachtige kleuren.

Blijft die kleur wel mooi? Jaaaa! Want in tegenstelling tot het gelakte draad wat je doorgaans tegenkomt (waar je de kleur met je nagel af kunt krabben) is dit aluminium geanodiceerd. Door middel van een elektrochemisch proces oxideert het materiaal. Deze oxidehuid beschermt het aluminium en vormt er één moleculair geheel mee.

Poeh, tot zo ver de scheikundeles, let’s make cool stuff!

Begin met het opmeten van je vinger met de maatstok. Deze zit in één set samen met de kunststof ringmandrel (samen voor 8,95) en met tussen stapjes van 0,5 mm. kun je er diameters van 15 tot en met 21,5 mee opmeten.

Knip nu twee stukken aluminium draad van 40 cm. af. Voor ringen is het het beste om aluminium te gebruiken van 2 mm dik. En het mooiste effect krijg je door twee verschillende kleuren of structuren te gebruiken (in het voorbeeld glad Light Gold en embossed Pearl).

Nu komt de ringmandrel of ringstok aan de beurt. Op deze stok zie je de ringmaten van de ringstok ook nog een keer staan. Maak de ring door deze te wikkelen om het stuk met de maat van jouw vinger. Leg de stok halverwege de draden neer (dus op 20 cm.) en sla de beide draden er één maal om heen.

Draai nu het ene paar draden naar rechts, het andere paar naar links evenwijdig van de ringmandrel zodat er als het ware een knoop in het midden ontstaat. Ga verder door met de draden rond te buigen rond dit middelpunt zoals je op de afbeeldingen kunt zien.

Als de ring groot genoeg is naar je zin, knip dan met een sieradentangetje de draden af. Doe dat zó lang dat je ze mooi naar binnen kunt wegwerken tegen de aanzet van de ring.

Hier kun je zien hoe ik het bedoel. Zo heb je geen last van de uiteinden

Hiervoor heb je wel een tangetje nodig. Ik heb een hele voordelige 3-in-1 tang (knippen, knijpen en buigen) in de winkel als je niet 3 aparte wilt aanschaffen! (6,50)

Natuurlijk hoef je het niet zo te doen! Het materiaal heeft eindeloze mogelijkheden. Begin wel met de basis tot en met de ‘knoop’, daarna kun je alle kanten op.

Wil je gelijk aan de slag? Bestel dan nu je startset. Deze vind je natuurlijk ook in mijn winkel aan de Rozengracht, waar ik ook alle materialen los verkoop. Veel plezier!