Met een hanger vol Engelse dropjes krijg je gegarandeerd veel oh’s en ah’s. Maar makkelijker dan dit wordt het echt niet…
Dropje 1
Fimoklei is er in veel verschillende kleuren en 3 verschillende soorten: kids (lekker zacht, kindvriendelijk, beperkt aantal kleuren), soft (medium zacht, veel kleuren en effecten zoals glitter, transparant, metallic) en professional (hardere soort, het meest vergelijkbaar met de oorspronkelijke soort). Ik verkoop de soft variant bij Koud Kunstje. Zorg dat je de Engels Drop kleuren in huis hebt, koop je mijn pakket dan zitten ze er al in. Van zwart en wit heb je het meeste nodig.
Het is lekker om op een tegeltje te werken met de klei. Als je klaar bent schuif je het hele tegeltje zó in de oven, handig!
De fimoklei moet je een beetje soepel kneden. Dit gaat het snelst door de klei tussen je handen te rollen, dubbelvouwen, verder rollen. Doe dat 3 keer en je kunt er makkelijk mee werken. Neem een gelijke hoeveelheid zwart, wit en één kleur en maak daar platte plakjes van, 2 tot 3 mm. dik. Ik heb daar een kleimachine voor (lijkt op een pastamachine). Ben je enthousiast over fimo dan is het de aanschaf zeker waard, maar voor nu kan het ook met een drinkglas.
Nu leg je de plakjes klei op elkaar, eerst het gekleurde plakje, zwart altijd in het midden en wit bovenop.
>> Let erop dat met name zwart nogal kan afgeven aan je handen. En wit een hele besmettelijke kleur is…. Het is dus aan te raden eerst je handen te wassen, telkens met wit te beginnen en met zwart te eindigen voor het mooiste resultaat. <<
Snij overtollige stukjes klei weg, zodat je een recht plakje overhoudt waar alle 3 kleuren in zitten.
Voor de volgende stap heb je een belangrijke tool nodig: het cane mesje. Dit is een ultra dun kleimesje waarmee je je dropjes kunt gaan snijden. Ik ken geen enkel ander mesje wat dunner is dan deze, wat belangrijk is omdat je anders met het snijden de drie kleuren door elkaar heen duwt.
Snij je plakje in blokjes en maak er gaatjes in als je de dropjes als kraaltjes wilt gebruiken. Doe dit door een houten prikkertje er recht bovenop te zetten en er in een draaiende beweging als het ware doorheen te ‘boren’. Meer draaien dan duwen!
Nu de Barbatruc: rol met een glas een overgebleven stuk of één van de dropjes uit tot een totale dikte van 2 à 3 mm en snij in mini-blokjes. Met deze mini’s ga je je meeste indruk maken, geloof me.
Kijk: zó klein zijn ze dan!
Dropje 2
Voor de kokos-achtige Engelse dropjes (je weet wel, zwart in het midden en geel of roze aan de buitenkant) ga je als volgt te werk:
1. Maak een zwart sliertje
2. Rol een stuk gele (of roze) fimoklei uit tot een langwerpig stuk en snij recht af
3. Rol de gele fimo om het zwarte sliertje heen
4. Rol dit geheel voorzichtig met gelijkmatige druk uit tot het rolletje de dikte heeft van het uiteindelijke dropje.
5. Door al dat rollen is de klei heel warm en zacht geworden. Leg het rolletje minimaal een kwartier in de koelkast om weer wat harder te worden, anders vervormt het teveel door het snijden.
Nu kun je weer met het canemesje aan de slag. Snij het rolletje in gelijke delen. Als je merkt dat je hem door het snijden wat plat drukt, rol hem dan een kwart slag en snij verder, dan heb je er minder last van.
Net als bij de eerste versie kun je een deel van het staafje verder uitrollen tot hij nog maar zo’n 3 mm dik is en er dan weer de mini variant van maken.
Dropje 3
Er blijven altijd wat rest-stukjes over. Ik probeer de verschillende kleuren uit elkaar te halen zodat ik ze weer kan gebruiken. Maar lukt dat niet, dan kun je deze reststukjes heel goed verwerken als basis voor de ronde platte snoepjes met bolletjes erop in roze en blauw. Rol de restjes bij elkaar tot één staafje. Snij dat in stukjes en maak er gaatjes in.
Dit moet je eerst bakken. Dat kan in je gewone keukenoven. Hou een temperatuur aan van 100 tot maximaal 110 graden. Voor dit soort kleine dingetjes is 20 minuten echt voldoende. Het uithardingsproces vindt plaats tijdens het afkoelen.
Het kan natuurlijk zijn dat jouw oven te laag is ingesteld. In dat geval: stel de temperatuur bij en bak nog een keer!
De kraaltjes van rest-klei kun je na het bakken bekleden met Foam Clay. Dit is een kunstklei gevuld met hele kleine piepschuim balletjes die aan veel oppervlakten hecht en aan de lucht droogt.
Ik hoop dat je geïnspireerd bent door mijn blog! Mocht je aan de gang willen gaan en geen zin hebben om alles te verzamelen, dan heb ik een pakket voor je klaarliggen in de winkel (15,95).
P.S. ik heb geen webwinkel meer, maar woon je niet in de buurt en wil je het pakket over de post ontvangen, bel me (020 737 1940) en dan regelen we het!