Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het beplakken met Décopatch papier: hout, mdf, glas, keramiek, metaal. Ja, zelfs je auto!
Décopatch is een hele dunne papiersoort die toch sterk is. Doordat het zo dun is, vormt het zich makkelijk. Ook om ronde voorwerpen heen zonder dat je lelijke vouwen krijgt!
Het gebruik is heel simpel:
> scheur stukjes van het papier
De stukjes moeten niet te groot zijn, gemiddeld ongeveer 3×3 cm. Het ligt heel erg aan het oppervlak wat je wilt beplakken: bij een paasei ongeveer 1 cm., wil je je garderobekast doen misschien wel 10 cm., anders ben je over een jaar nog niet klaar!
> doe een beetje vernislijm op het te beplakken oppervlak
Dat had ik nog niet verteld: niet alleen het papier, maar vooral de combinatie met de speciale lijm maakt dit product zo bijzonder. De naam zegt het al: het is een lijm en vernis in één. De lijm ziet er wit uit, maar droogt transparant zijdeglans op. Ik verkoop het in verschillende hoeveelheden: klein (70 gram, 3,95), middel (180 gram, 6,50) en groot (600 gram, 10,95). Doe een dun laagje lijm op het oppervlak, ruim ter grootte van het stukje wat je erop gaat plakken. Je hoeft niet veel lijm te gebruiken, als je maar zorgt dat er wel overal lijm onder zit. Als je er geen lijm onder hebt lijkt dat tijdens het plakken geen probleem, maar als het opdroogt kunnen er bobbels ontstaan.
> pak een stukje papier op met je kwastje
Echt handig om dit jezelf zo aan te leren: je houdt schone vingers en kunt veel makkelijker richten. Druk met het kwastje tegen het ingelijmde oppervlak.
> ga er direct overheen met dezelfde lijm
Want het is tevens de vernis! Niet schrikken als het wittig wordt, dat trekt echt weg. Ik gebruik een stevig lijmkwastje, zo kun je het papier goed gladstrijken.
Werk op deze manier steeds een stukje verder: insmeren met lijm, papiertje erop, eroverheen met lijm.
Mag ik lijm-papiertje-lijm doen mama?
Zó leuk toen ik een klein meisje dat tegen haar moeder hoorde zeggen! Het vat precies samen wat het is en klinkt een stuk leuker dan Décopatch!
Ik noem het trouwens ook wel ‘schilderen met papier’. In de winkel heb ik zo’n 150 verschillende patronen die je op geheel eigen wijze kunt combineren. Maar vaak is één soort al voldoende voor een schitterend resultaat!
Het werkt ook lekker snel: geen voorbereiding als schuren en de lijm is in 10 à 15 minuten droog. Het eindresultaat kun je met een licht vochtige doek afnemen maar is niet watervast. Wil je dat wel, om je theepot te kunnen afwassen of het vogelhuisje niet bij iedere bui binnen te halen, werk het dan af met vernis.
Die vernis is er in 3 variaties: hoogglans, zijdeglans en mat.
Ik zou zeggen: kom gezellig langs in de winkel en ik laat je alles graag zien!