Foto transfer op hout

Je hebt het vast al een keer voorbij zien komen: mooie afbeeldingen op hout. Maar kun je dat ook zelf maken? En hoe dan?

Neem een blokje hout voor je afbeelding. Als het hout een beetje grof is zal je foto er niet mooi op komen, dus dan moet je hem van tevoren schuren (in de winkel verkoop ik kant-en-klare blokjes van 10×10 cm. met een gaatje aan de achterkant om hem op te hangen).

Als je foto veel wit bevat en je wilt dat hij mooi helder overkomt, schilder het hout dan eerst. Hier kun je gesso of witte acrylverf voor gebruiken. Bij de foto’s hierboven heb ik dat niet gedaan, dan zie je het hout er doorheen. Heeft ook wel wat toch?

Zorg voor de afdruk van een foto op normaal 80 grams papier met een laserprinter. De afdruk moet gespiegeld zijn (zeker bij tekst!). Heb je er thuis geen laserprinter dan kun je bij iedere copyshop terecht en ook het kopieerapparaat bij de supermarkt is er een! Dus je kunt ook een kopie in spiegelbeeld maken.

Belangrijkste onderdeel van de transfer: het juiste medium! Er zijn er verschillende verkrijgbaar. Je kunt je foto insmeren met vernislijm (bijvoorbeeld die je voor Décopatch papier gebruikt), Mod Podge of een speciaal Transfer medium. Ik verkoop alle soorten bij Koud Kunstje.

Zorg ervoor dat je je foto met een dikke laag insmeert.

Leg de foto voorzichtig op het blokje hout en wrijf voorzichtig van binnen naar buiten vast. Druk daarbij eventuele luchtbelletjes weg.

Tenslotte heel stevig vastdrukken met behulp van bijvoorbeeld een pasje. Dan 24 uur wachten…

Nu komt the magic: neem een natte spons en begin met ronddraaiende bewegingen het papier nat te maken. Langzaam komt je afbeelding te voorschijn.

Doe dit met voorzichtige druk, je rult langzaam het papier weg tot de afbeelding goed zichtbaar is.

Dat is het moment om de spons weg te leggen en voorzichtig de laatste restjes met je vingers eraf te wrijven. Doe dat echt met tact, anders beschadig je de print. Je zult merken dat het lijkt of je klaar bent, maar als de boel opdroogt er toch weer een witte waas verschijnt. Blijf natmaken en wrijven tot dit helemaal weg is. Als je wilt kun je hem aflakken met een lak in hoogglans, zijdeglans of mat.