Strijkkralen portret

‘t is een beetje de omgekeerde wereld bij ons thuis: de kinderen hard aan het werk terwijl ik met de strijkkralen speel…. Met mijn oudste kreeg ik een daardoor een gesprek over Frida Kahlo. Famke -die eind 2019 bijna 2 maanden in Mexico was- verwonderde zich over haar populariteit in Nederland. We vroegen ons af of mensen hier weten wie zij was. Of is haar beeltenis een opvolger van de unicorn en lama? Dat zou wel triest zijn….

Ik vind deze kunstenares heel stoer. Over een bewogen leven gesproken…..! En dan doorgaan en als vrouw je mannetje staan in het Mexico van begin vorige eeuw. Google haar maar eens!

Maar goed, ik draag met dit strijkkralenwerkje zelf ook bij aan de iconisering van Frida, als je begrijpt wat ik bedoel. Dus ben ik begonnen met een heel groot portret van haar die prominent in de etalage komt om de aandacht op haar te vestigen. Hierna vertel ik er alles over, èn hoe jij je eigen portret kunt maken!

Welke foto is geschikt?

Ik wist dat het kon, maar hoe zet je een foto om in pixels? En dan ook nog eens in de juiste kleuren, beschikbaar in strijkkralen? Een slimme bouwer heeft daar dus gewoon een programma voor geschreven! En nu ik dat gekocht heb kan ik alle foto’s omzetten in een legschema, hoe cool is dat…

Ik kwam er al snel achter dat een foto aan een aantal voorwaarden moet voldoen: helder, scherp en niet te veel details. Een leuke foto van je voetbalteam wordt het niet helemaal!

Het programma biedt de mogelijkheid te kiezen voor verschillende formaten (30×30 cm, 4 legplaten) of rechthoekig (30×45 cm, 6 legplaten). Een vierkant van 4 plaatjes werkt alleen bij een heel eenvoudig patroon, anders heb je veel te weinig pixels.
Bovendien kun je, als je de foto hebt omgezet in een patroon, aanpassingen doen. Dus wil je de achtergrond in één kleur? Dat kan.

Het patroon

Het technische gedeelte vind ik nooit het leukst, maar na het maken van verschillende proefjes kon ik dan toch eindelijk het patroon printen. Dat is fijn op ware grootte, iedere kraal staat er in de juiste kleur op en heeft bovendien een kleurnummer zodat je je niet kunt vergissen, want sommige tinten liggen dicht bij elkaar.

De kralen leg je stuk voor stuk neer op een transparant onderbord met kleine pinnetjes. Ik verkoop een vierkante versie van 15×15 cm. die koppelbaar is. Handig voor zo’n groot project!

Lekker met de kralen!

Als voorbereiding sorteerde ik de verschillende kleuren strijkkralen in bakjes met het kleurnummer erbij. Het onderbord op de print en dan maar leggen. Ik deed dat bordje voor bordje en koppelde ze pas op het laatst.
Het prettigst vond ik om rij voor rij te werken. Dan kun je het beste zien wat je doet. Ik experimenteerde ook met kleur voor kleur, maar dan hou je telkens kleine tussenruimten over, waardoor het lastig is om te zien welke kleur er moet, met name tussen nummer 6 en 8 is dat vervelend… Dan heb je ook zeker een pincet nodig.

Afwerking

Bij een handleiding die ik ergens online vond was het advies om niet te strijken maar de achterkant te fixeren met dubbelzijdig klevend folie. Ik had daarvoor vierkante vellen van 15×15 cm en dat werd een totale ramp….

Het dubbelzijdig folie heeft enorme kleefkracht. Je moet dus het hele vel er in één keer recht opleggen. Lukt dat niet en raakt een klein stukje het oppervlak voor de rest dat doet dan komen de strijkkralen los en zijn niet meer tussen de andere in te duwen.

Ik heb bij een tweede poging alle bordjes aan elkaar gelegd, bakpapier erop en ze licht aan elkaar gestreken. Toen van één groot vel dubbelzijdig folie het bovenste randje van het schutvel gehaald en aan de bovenkant van het werk geplakt. Langzaam het schutvel weg getrokken en ondertussen van boven naar beneden vast geweven. Nog steeds spannend….

Omdat het folie dubbelzijdig klevend is plak je daarmee ook in één keer het hele portret op de ondergrond. Goed bedenken welke kleur daarvoor het mooiste is. Ik dacht namelijk wit, plakte het daarop en vond het toen toch niet mooi. Ik haalde een zwart foambord bij mijn overburen Van der Linde, smeerde het gelijkmatig in met witte knutsellijm en plakte het op het bord. En dat ging dus fijn bobbelen en trok niet meer recht… Waarschijnlijk valt het de meeste mensen niet op, maar voor mij is het echt een doorn in mijn oog.

Dat schreeuwde om een nieuw experiment en die slaagde: een prachtig portret van mijn moeder in haar jonge jaren. Wat ik hierbij anders heb gedaan?

Eerst inderdaad alle bordjes aan elkaar gelegd en gestreken. Omdat bij het strijken de kraaltjes als het ware naar elkaar toe getrokken worden, krult het geheel naar boven toe een beetje op en komt deels los van de onderplaatjes. Niet alles is zo 100% aan elkaar vast te strijken, maar dat maakt uiteindelijk niet zoveel uit. Deze keer heb ik een dubbelzijdig klevend vel genomen wat net zo groot is als het portret zelf en dat voorzichtig van boven naar beneden aangebracht.

Vervolgens heb ik een lijst gekocht die net iets groter is. De lijst met het glas erin naar beneden op de tafel, het het strijkkralen portret met de goede kant precies midden op het glas. Een stuk zwart stevig papier vond ik het mooist als achtergrond, die knipte is precies op het formaat van de lijst. Het papier zette ik met de lange kant tegen de lijst aan, haalde de beschermlaag van het dubbelzijdig klevend folie en rolde het papier er overheen. Stevig aandrukken en de achterkant van de lijst erop. Bij de meeste lijsten is er net voldoende ruimte voor de dikte van de kralen, alleen is het dan doorgaans niet meer mogelijk om de lijst dicht te drukken met die mini metalen flapjes die ervoor bedoeld zijn. Ik heb dat dus min-of-meer gedaan en toen met duct tape dichtgeplakt. Het resultaat: bijna net zo mooi als mijn moeder zelf….

Daar ben ik uiteraard niet gestopt. Als laatste maakte ik het Meisje met de Parel en ben nu 100% tevreden. Ik heb het formaat aangepast naar 30×40 cm. waardoor hij precies in een lijst past. Strijken en dubbelzijdig klevend folie behoren tot de verleden tijd, spuitlijm it is! Nadat ik de plaatjes aan elkaar had gekoppeld spoot ik de kralen goed in met lijmspray. Met z’n tweeën een groot vel papier aan de punten vasthouden en naar beneden laten zakken. Goed aanwrijven en rustig een paar uur laten drogen met zware boeken erop. Daarna kun je het vel bijknippen en het geheel inlijsten.

Jouw eigen portret in strijkkralen

Ben je enthousiast en wil je graag een eigen afbeelding omzetten in een strijkkralen kunstwerk? Dat kan!

Mail mij jouw foto, dan maak ik er een compleet pakket van waarmee je thuis aan de slag kunt.

Er zijn twee mogelijkheden:

Strijkkralen portret 30×40 cm. custom made (met spuitlijm)

  • 6x legbord 15×15 cm.
  • max. 30 kleuren strijkkralen, voldoende voor jouw afbeelding
  • 6x strijkkralen patroon op ware grootte
  • 1x pincet
  • 1x spuitlijm

Totaalprijs 49,95

Strijkkralen portret 30×40 custom made (met dubbelzijdig folie)

  • 6x legbord 15×15 cm.
  • max. 30 kleuren strijkkralen, voldoende voor jouw afbeelding
  • 6x strijkkralen patroon op ware grootte
  • 1x pincet
  • dubbelzijdig klevend folie 30×40 cm.

Totaalprijs 39.95