Rachel Rikkers – knutselares


“Ben jij een kunstenares?” vroeg Bram (8 jaar) terwijl hij vol bewondering keek naar wat ik aan het maken was. “Nee, wat ik doe is meer knutselen” zei ik. “Dan ben jij een knutselares“riep hij! En die geuzennaam draag ik vol trots want dat ben ik, ten voeten uit!

Als jong kind altijd creatief bezig. Het begon met wormpjes van klei rollen onder Sesamstraat en evolueerde naar eindeloos veel tasjes, doosjes-met-geheime-vakjes en 150 kledingstukken die ik ontwierp en maakte. Waar ik prijzen mee won! Toen was ik 18, ging studeren en een serieuze baan nemen. Nooit meer wat gedaan….

Gelukkig kreeg ik kinderen en een burn-out. Dat laatste niet door het eerste hoor….! Maar door de kinderen ging ik weer knutselen en vanwege de burn-out moest ik mezelf wel de vraag stellen wat ik ook al weer wilde worden vroeger. Au…!

In 2005 sprong ik in het diepe. Ik begon in Zwolle in een schattig pandje aan de Van Karnebeekstraat met het verkopen van zelfgemaakte spulletjes. Hele leuke eenvoudige dingen zoals lampjes gemaakt van IKEA bakjes en bekertjes. Steeds vaker kreeg ik de vraag of ik die koude kunstjes ook in workshopvorm kon aanbieden. En dat was het begin van heel, heel veel workshops en kinderfeestjes. Op het Bevrijdingsfestival in 2009 had ik mijn eigen knutselplein waar ik met 750 kinderen vliegende vissen maakte. Er kwamen in totaal wel 1000 kinderen langs die ik stuk voor stuk kende! Wat een superfeest (5 mei is tevens mijn verjaardag).

Toch verruilde ik in 2010 Zwolle voor Amsterdam om te gaan samenwonen met mijn grote liefde Willem-Jan. Ik ben met mijn dochters Famke en Bibi één gezin gaan vormen met zijn Milou, Jaro, Tirza en Romy. Gelukkig ben ik maar 3 maanden ‘winkelloos’ geweest voor ik mij nestelde aan de Rozengracht. Gezellig als je mij daar komt opzoeken!