Paasdoos

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de Paasdoos. Ieder jaar maken kinderen op de basisschool voor een klasgenootje een versierde doos met een lekker ontbijtje erin. Dat hoort in een schoenendoos met gras en kuikentjes erop. Of toch niet? Ik verzon dit jaar dit alternatief….

Papier maché

Blaas een stevige ballon op tot zo’n 30 cm. doorsnede en zet hem in een pot.
Maak een kom met papier maché lijm aan. Ik verkoop kleine zakjes met lijmpoeder (0,75 cent per zakje, rijk zal ik niet worden van deze knutsel….), genoeg voor een halve liter lijm.
Ik gebruikte kladblokpapier, maar kan natuurlijk ook met krantenpapier. Het werkt het snelst als je je vingers in de lijm doopt, een stuk van de ballon er mee insmeert, daar een strook/stuk papier op en dan er weer overheen met de lijm. Zo doe ik ‘s ochtends één laag papier maché en ‘s avonds de volgende. Dat gaat sneller en makkelijker dan stroken door de lijm heen halen of alle lagen direct over elkaar heen plakken. Dan moet je heel veel geduld hebben met drogen.

Op mijn ballon heb ik 8 lagen papier aangebracht, zo is hij lekker stevig. Ik schilderde hem geel met acrylverf (die dekt het beste, belangrijk als je krantenpapier gebruikt). Daarna deed ik er ultra gloss lak overheen. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

Prik de ballon lek en knip de onderkant van de papier maché bol recht. Leg hem op een groot vel stevig papier (ik haalde een vel 300 grams van 70×100 cm. bij mijn overburen Van der Linde) en trek om met een potlood.

Knip het gat precies op de potloodlijn uit. Knip het vel bij tot een mooie spiegelei vorm. Trek die over op een tweede vel en knip ook dit uit.

Maak knipjes van 1 cm. in de rand van de papier maché bol en vouw de randjes om.

Druk de bol in het gat, smeer de rand in met Collall Knutsellijm en druk goed aan.

Op de ochtend van het Paasontbijt

Leg het onderste blad neer en zet daar het ontbijtje op (op de plek waar de dooier komt). Leg het bovenste blad er overheen en niet de randen op elkaar. Als afwerking gebruikte ik Foam Clay. Daarmee werk je de nietjes weg. Het is een zachter klei met kleine bolletjes erin, wat makkelijk hecht aan papier.

Oh ja, mond en ogen tekende ik met een Identi pen.

Ga je deze Paasdoos maken? Tag @koudkunstje op Instagram, dan kan ik hem ook zien!