Tie Dye

In mijn tienerjaren eind jaren ’80 (wow, dat klinkt wel ernstig lang geleden…) bracht ik bijna al mijn vrije tijd door met Maarten. Later ontdekte hij gay te zijn, dat verklaarde een beetje waarom ik hem altijd al als mijn Best Girlfriend Ever beschouwde.
Een heerlijk creatieve jongen, in die tijd altijd in de weer met van die kleine blikjes Dylon verf om zijn kleding in alle kleuren van de regenboog te verven. Ik deed graag mee! Het lievelings-shirt wat ik hieronder op de foto aan heb was bewerkt met tie dye.

Tie dye? Letterlijk vertaald: knopen & verven en dat is precies wat het is. Het bij elkaar knopen van de stof doe je vaak met elastiek, er is veel mogelijk. Hier laat ik mijn favoriete methode zien, met knikkers!

Ingrediënten:
– 1 verpakking Dylon handwas
– 250 gram zout
– knikkers
– elastiekjes
– huishoud handschoenen
– Pan of bak
– het te verven kledingstuk (liefst wit of licht, anders weet je niet hoe de ondergrondkleur het resultaat beïnvloedt)

Eén verpakking Dylon textielverf handwas is voldoende voor full dye van 250 gram droog gewogen stof gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen, linnen en viscose. Wol, zijde en mengsels van polyester of viscose zullen een lichtere tint krijgen. Niet geschikt voor 100% polyester, acryl, nylon en weefsels met speciale afwerking.
Gebruik je een groter kledingstuk, dan zal het resultaat ook lichter zijn omdat je meer water moet toevoegen.

Allereerst moet je het kledingstuk wassen. Heel belangrijk bij nieuw textiel omdat de verf anders slecht pakt. Laat het textiel vochtig.

Dan het leuke ontwerp-deel. Voor deze techniek gebruikte ik knikkers en loom-elastiekjes. Die waren al best oud en dat was een slecht idee (vertel ik verderop). Het beste dus nieuwe elastiekjes!

Leg een knikker aan de binnenkant van de stof, trek de stof strak en draai het elastiekje er strak omheen. Zo kan de verf er niet in doordringen en blijft het de oorspronkelijke kleur. Ik begon met her en der knikkers vast te maken en hing het hemdje uiteindelijk aan een hangertje om te zien hoe de verdeling was.
Ik deed de knikkers alleen in de onderste helft van het hemdje.

Weeg 250 gram zout af voor één verpakking Dylon handwas. Het zout zorgt ervoor dat de poriën van de stof open gaan staan en de kleur beter wordt geabsorbeerd. Zout fixeert de kleur, zo was je hem er niet meer uit.

Nu doe je het zout en de inhoud van de verpakking textielverf in een pan of kom (groot genoeg dat het kledingstuk er straks helemaal in onder water kan staan).

Dylon textielverf handwas is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Je vindt ze allemaal in de webshop op deze site en natuurlijk in mijn winkel aan de Rozengracht.

Ik ben nogal ongeduldig, dus heb ik het water voor de verf gekookt…

Wil je dat niet, dan is heet water van ongeveer 40 graden voldoende.

Schenk ongeveer 500 ml. water bij je verf/zout mengsel.

Goed roeren tot alles helemaal is opgelost! Daarna kun je heet water toevoegen tot er voldoende in de pan zit om het textiel onder te kunnen laten staan.

In mijn geval kon dat iets minder zijn, omdat ik niet het hele hemdje wilde verven….

Nu mag het kledingstuk in de (in mijn geval) groene soep! Bescherm jezelf met handschoenen, anders loop je nog dagen met gekleurde handen rond. Het werkvlak beschermen is ook geen slecht idee. Leg er bijvoorbeeld een vuilniszak onder.

Hier zie je een vorm van dip-dye: ik heb het hemdje in de textielverf gedoopt en zo een uur laten trekken. Je weet dan niet zo goed of de verf wel helemaal gelijkmatig verdeeld wordt, maar dat had ik er graag voor over.

Verf je het hele kledingstuk? Roer het dan regelmatig door gedurende het eerste kwartier, de rest van de tijd af en toe.

Na een uur gespannen afwachten haal je het kledingstuk uit de pan en spoelt hem uit onder koud stromend water. En dan mag je voorzichtig de elastiekjes doorknippen en het resultaat bewonderen.

Toen bleek waarom ik nieuwe elastiekjes had moeten gebruiken. Tijdens het uur in heet water waren er al een heleboel geknapt, waardoor er veel minder cirkels over bleven dan de bedoeling was. Maar evengoed ben ik blij!

Voor het dragen heb ik het hemdje nog even op een kort 30 graden programma in de wasmachine gedaan.

Hier showt mijn dochter Bibi het resultaat. Ga jij ook aan de slag met tie dye? Stuur me een foto van het resultaat, vind ik heel leuk!!